General chat about the TF5800 and TF5810 PVRs, along with other European Topfield models, customer service, plus other Toppy issues not covered elsewhere

Moderators: General, Technical

goodolpete
Frequent contributor
Posts: 217
Joined: Tue Jan 15, 2008 10:05 pm

Need new tv which has hdmi. Have 5800 with scartt

Post by goodolpete »

Anyone have working solution for connecting the two please?
TF5800, TS On, F/W: MS6 Recommended F/W 12/9/2009 -FmSy+Wf
TAPs: PcControl B1.4; EPG2MEI v0.96; MyStuff 6.6; Font Manager 1.0d; Extend v1.7; SecCache (UK) v0.4; EIT Sub (Game) v0.6; MHEG On/Off A3; MyInfo B5.6; PruneEPG 1.0;
Sig generated by MyInfo on 15/2/17
?
Geoff Bacon
Frequent contributor
Posts: 4663
Joined: Fri Jan 12, 2007 12:21 am
Location: Bristol
Contact:

Post by Geoff Bacon »

Sounds like you need a SCART to HDMI converter.
You can google for these.

I believe, but could be wrong, that some TVs came with one (but that was a couple of years ago).

Might be best to get one from the maker of the TV. Probably more expensive but should work (I think when I looked at these a couple of years ago, some of the reviews said some of these devices were "iffy").

Geoff
TopManager program
TF5800, TS On, F/W: MS6 Recommended F/W 12/9/2009 -Sy+EvEzPePfUUuZ
TAPs: PcControl B1.4; StopExit v1.01; MHEG On/Off A3; QuickJump 1.72; EIT Sub (Game) v0.6; SecCache (UK) v0.4; EPG2MEI v0.96; Font Manager 1.0d; Extend v1.7; WSSkiller V2.12d; MyInfo B5.6; fsSave 1.1; PruneEPG 1.0; MyStuff 6.6-1;
Sig generated by EMJB's MyInfo.tap on 3/5/21
alan_m
Frequent contributor
Posts: 3551
Joined: Wed Oct 18, 2006 12:11 am

Post by alan_m »

Geoff Bacon wrote:Sounds like you need a SCART to HDMI converter.
You can google for these.

I believe, but could be wrong, that some TVs came with one (but that was a couple of years ago).
Possibly more than a couple of years ago and usually as a very expensive optional extra. Older TV sets still supported SCART but not on the traditional large SCART sockets, They used a minature sockets on the TV and as an option you could purchase a SCART to SCART lead but with the smaller non-standard socket on one end. Modern TVs now use HDMI which is a digital standard rather than SCART which is analogue.
Ex Toppy 5800 user - now migrated to Xtrend ET10000 Enigma 2 box with 2 terrestrial and 2 satellite tuners. Second box Zgemma H9S (Enigma 2, satellite)
ccs
Frequent contributor
Posts: 2689
Joined: Tue Oct 30, 2007 3:19 pm

Post by ccs »

Might be cheaper to find a 5810, which uses hdmi.
TF5810, F/W: MS6 Recommended F/W 12/9/2009 -FmXl+CtEzIScVdZ
TAPs: EIT Sub v0.6; EPG2MEI v0.96; MPDisplayLITE V1.2; MyInfo B5.6; SecCache (UK) v0.4; Extend v1.7; MyStuff 6.6;
Sig generated by MyInfo on 20/10/14
ccsx
jimi
Frequent contributor
Posts: 312
Joined: Wed Mar 29, 2006 1:25 am
Location: The Sunny Kingdom
Contact:

Post by jimi »

Haven't tried it myself, but this gets good reviews https://www.amazon.co.uk/Adapter-GANA-C ... B07DVLKDVQ
TF5800, TS On, F/W: MS6 Recommended F/W 12/9/2009 -Sy+Pe
TAPs: PcControl B1.4; Extend v1.7; EPG2MEI v0.96; SecCache (UK) v0.4; EIT Sub (Game) v0.6; Font Manager 1.0d; MHEG On/Off A3; (MyInfo B5.6); PruneEPG 1.0; MyStuff 6.6;
Sig generated by TopManager/PcControl on 16/12/20
ccs
Frequent contributor
Posts: 2689
Joined: Tue Oct 30, 2007 3:19 pm

Post by ccs »

Lots of tv's have component video, I used that on toppy years ago, and the picture quality was good.
TF5810, F/W: MS6 Recommended F/W 12/9/2009 -FmXl+CtEzIScVdZ
TAPs: EIT Sub v0.6; EPG2MEI v0.96; MPDisplayLITE V1.2; MyInfo B5.6; SecCache (UK) v0.4; Extend v1.7; MyStuff 6.6;
Sig generated by MyInfo on 20/10/14
ccsx
andyfras
Frequent contributor
Posts: 3486
Joined: Mon Jul 25, 2005 2:41 pm
Location: Fleet, Hampshire
Contact:

Post by andyfras »

If your TV has a Component connection (usually on several RCA/Phono sockets), the Toppy can be connected using its Component (YUV) setting via a Scart to Component + Audio lead. I used to have a stock of these that I had modified to work on a Toppy, but I've now run out. I could be persuaded to make up some more if there's any demand. The advantage of this method is that there is no electronics involved; it's just wiring.

Otherwise, there are scart to HDMI adapters, but most are rubbish, using only the composite signal. The best value genuine RGB one that I've found is this:

https://www.ebay.co.uk/itm/323228092172
Toppy PSU repair service or capacitor kits for DIY available - PM me for details.
MyStuff 6.6 : Little Clock : MHEGOnOff : Extend : EPG2MEI : SecCache : EIT_Sub : TSSaver : Prune EPG
Channel Organiser : Tap Commander : HDD Info : PCControl : Signal Monitor : MyInfo
URC-7555 remote: TF5800 320GB 2.5", Recommended_5800.tfd + CfPePsScUUuWfZ
goodolpete
Frequent contributor
Posts: 217
Joined: Tue Jan 15, 2008 10:05 pm

Recommend dual freeview tuner E2 pvr please?

Post by goodolpete »

Thanks for all your replies. As my toppy has “moments� now and then,
and I’m upgrading the TV, I’m researching updating my PVR. I’ve scoured
World Of Sattelite, but can’t see any with dual FreeView tuners. Does
anyone know of a model still on sale?
TF5800, TS On, F/W: MS6 Recommended F/W 12/9/2009 -FmSy+Wf
TAPs: PcControl B1.4; EPG2MEI v0.96; MyStuff 6.6; Font Manager 1.0d; Extend v1.7; SecCache (UK) v0.4; EIT Sub (Game) v0.6; MHEG On/Off A3; MyInfo B5.6; PruneEPG 1.0;
Sig generated by MyInfo on 15/2/17
?
shenson
Frequent contributor
Posts: 572
Joined: Mon Apr 11, 2005 12:41 pm
Contact:

Post by shenson »

If the TV supports analogue you could use that and the Toppy's built in modulator. The quality wont be as good as SCART of course.
TF5800, F/W: MS6 Recommended F/W 12/9/2009 -Fm+EvEzMPeUUuZ
TAPs: PcControl B1.4; EIT Sub (Game) v0.6; EPG2MEI v0.96; Extend v1.7; MyInfo B5.6; MyStuff 6.6; PruneEPG 1.0; SecCache (UK) v0.4; TAP Commander 1.34; UK Subtitle 1.9;
DaveHill
Regular contributor
Posts: 89
Joined: Thu Dec 15, 2005 2:54 pm

Post by DaveHill »

andyfras wrote:If your TV has a Component connection (usually on several RCA/Phono sockets), the Toppy can be connected using its Component (YUV) setting via a Scart to Component + Audio lead. I used to have a stock of these that I had modified to work on a Toppy, but I've now run out. I could be persuaded to make up some more if there's any demand. The advantage of this method is that there is no electronics involved; it's just wiring.

Otherwise, there are scart to HDMI adapters, but most are rubbish, using only the composite signal. The best value genuine RGB one that I've found is this:

https://www.ebay.co.uk/itm/323228092172
Wow, that one actually works pretty well. Not using it with the Toppy, both are "retired" now with hardware problems, but it's working well on my Echostar Satellite RX.

The previous one I bought from Amazon was fine as long as nothing moved, see: https://forum.toppy.org.uk/forum/viewto ... 132#272132
TX: Sandy Heath
TF5800 (retired, disk errors), TS On, F/W: MS6 Recommended F/W 12/9/2009 -FmSyXl+Ds, Samsung 250Gb IDE.
TF5800PVRt (retired, front panel failure), TS On, F/W: MS6 Recommended F/W 12/9/2009 -FmXl+Ds, Seagate ST3500418AS 500Gb SATA.
TAPs: SecCache (UK) v0.4; EIT Sub v0.6; QuickJump 1.72; EPG2MEI v0.96; Extend v1.7; MyStuff 6.6; MyInfo B5.6; TF5000 Display 1.53;
goodolpete
Frequent contributor
Posts: 217
Joined: Tue Jan 15, 2008 10:05 pm

Post by goodolpete »

andyfras wrote:If your TV has a Component connection (usually on several RCA/Phono sockets), the Toppy can be connected using its Component (YUV) setting via a Scart to Component + Audio lead. I used to have a stock of these that I had modified to work on a Toppy, but I've now run out. I could be persuaded to make up some more if there's any demand. The advantage of this method is that there is no electronics involved; it's just wiring.

Otherwise, there are scart to HDMI adapters, but most are rubbish, using only the composite signal. The best value genuine RGB one that I've found is this:

https://www.ebay.co.uk/itm/323228092172
Andy,
Is this one any good, do you think?
https://www.amazon.co.uk/Chenduomi-Conv ... 85&sr=8-35[/url]
The bit that worries me is
Kindly note: the cable does not convert the signal,It works as a signal transmitter,not a signal converter. So this cable is not compatible with PC / laptop / PS4 / XBOX / DVD, before purchasing, please make sure both devices have signal coding and decoding function,for more details, please refer to the user manual of your device .
TF5800, TS On, F/W: MS6 Recommended F/W 12/9/2009 -FmSy+Wf
TAPs: PcControl B1.4; EPG2MEI v0.96; MyStuff 6.6; Font Manager 1.0d; Extend v1.7; SecCache (UK) v0.4; EIT Sub (Game) v0.6; MHEG On/Off A3; MyInfo B5.6; PruneEPG 1.0;
Sig generated by MyInfo on 15/2/17
?
andyfras
Frequent contributor
Posts: 3486
Joined: Mon Jul 25, 2005 2:41 pm
Location: Fleet, Hampshire
Contact:

Post by andyfras »

Sadly no; it's a load of rubbish that won't work at all.
Toppy PSU repair service or capacitor kits for DIY available - PM me for details.
MyStuff 6.6 : Little Clock : MHEGOnOff : Extend : EPG2MEI : SecCache : EIT_Sub : TSSaver : Prune EPG
Channel Organiser : Tap Commander : HDD Info : PCControl : Signal Monitor : MyInfo
URC-7555 remote: TF5800 320GB 2.5", Recommended_5800.tfd + CfPePsScUUuWfZ
goodolpete
Frequent contributor
Posts: 217
Joined: Tue Jan 15, 2008 10:05 pm

Post by goodolpete »

andyfras wrote:Sadly no; it's a load of rubbish that won't work at all.
Thanks, Andy
TF5800, TS On, F/W: MS6 Recommended F/W 12/9/2009 -FmSy+Wf
TAPs: PcControl B1.4; EPG2MEI v0.96; MyStuff 6.6; Font Manager 1.0d; Extend v1.7; SecCache (UK) v0.4; EIT Sub (Game) v0.6; MHEG On/Off A3; MyInfo B5.6; PruneEPG 1.0;
Sig generated by MyInfo on 15/2/17
?
albertd
Frequent contributor
Posts: 588
Joined: Thu Jul 01, 2010 11:07 am

Re: Recommend dual freeview tuner E2 pvr please?

Post by albertd »

goodolpete wrote:Thanks for all your replies. As my toppy has “moments� now and then,
and I’m upgrading the TV, I’m researching updating my PVR. I’ve scoured
World Of Sattelite, but can’t see any with dual FreeView tuners. Does
anyone know of a model still on sale?
The choice today seems to be between the Humax FVP 5000T (3 tuners) and the Manhatten T3-R (2 tuners). I believe there may also be a Panasonic.
Now toppyless. 2/4/2018
goodolpete
Frequent contributor
Posts: 217
Joined: Tue Jan 15, 2008 10:05 pm

Re: Recommend dual freeview tuner E2 pvr please?

Post by goodolpete »

albertd wrote:
goodolpete wrote:Thanks for all your replies. As my toppy has “moments� now and then,
and I’m upgrading the TV, I’m researching updating my PVR. I’ve scoured
World Of Sattelite, but can’t see any with dual FreeView tuners. Does
anyone know of a model still on sale?
The choice today seems to be between the Humax FVP 5000T (3 tuners) and the Manhatten T3-R (2 tuners). I believe there may also be a Panasonic.
Hi, thanks for your reply.
I got a tax rebate, so decided to buy a zgemma h7c, with two t2 and one
sat tuners. At the moment I’m having trouble making it work, as there seems
to be a known problem of the box being choosy which usb sticks it sees,
to load updates, skins, etc.
Also swimbo, after years of having the almost perfect MyStuff program
pause, FF, go back an hour thro the buffer to see the news you missed,
Is “irked�, to say the least, that it doesn’t seem as good in Enigma2.
TF5800, TS On, F/W: MS6 Recommended F/W 12/9/2009 -FmSy+Wf
TAPs: PcControl B1.4; EPG2MEI v0.96; MyStuff 6.6; Font Manager 1.0d; Extend v1.7; SecCache (UK) v0.4; EIT Sub (Game) v0.6; MHEG On/Off A3; MyInfo B5.6; PruneEPG 1.0;
Sig generated by MyInfo on 15/2/17
?
Post Reply